Hemijski piling

ŠTA JE HEMIJSKI PILING?
Hemijski piling je metoda kontrolisane regeneracije i rejuvenacije kože hemijskim agensima. Uklanjajem gornjeg sloja kože oni pomažu remodelovanje kolagena, popravljaju i regenerišu kožu koja je oštećena sunčevim zračenjem, uklanjaju pigmentacije kože, popravljaju naboranu teksturu i cjelokupan izgled kože. Snaga hemijskog pilinga se determiniše njenom dubinom.

KOJE VRSTE HEMIJSKIH PILINGA POSTOJE?
Postoji nekoliko tipova hemijskog pilinga, u zavisnosti od dubine prodora i vrste hemijskog agensa koji se koristi. Faktori koji utiču na dubinu prodora pilinga su koncentracija kiseline, broj slojeva koji se nanesu i vrijeme djelovanja kiseline prije nego što se neutrališe. Dublji pilinzi izazivaju značajnije rezultate, ali nose sa sobom i veći rizik i bol, te duže vrijeme oporavka. Postoje tri osnovna tipa hemijskih pilinga: površni, srednji i duboki.

• Površni piling je najblaži tip hemijskog pilinga i može se koristiti na svim tipovima kože. Za izvođenje površnih pilinga se koriste alfa i beta hidroksi kiseline, najčešće glikolna.
• Srednji piling prodire u kožu dublje od površnog i izaziva opekotinu drugog stepena. Najčešće se srednji piling izvodi trihlosirćetnom kiselinom (35%).
• Duboki piling prodire kroz nekoliko slojeva kože i zaziva opekotine drugog stepena. Najčešće se izvodi fenolom.

KAKO ODABRATI VRSTU HEMIJSKOG PILINGA?
Ključna determinanta izbora hemijskog pilinga je vrsta problema i stepen starosti kože - suncem oštećena koža - tip kože - boja - stepen poboljšanja koji se želi postići. U principu, dublji hemijski piling nosi veći rizik od neželjenih efekata i mogućih komplikacija.

Tamniji tip kože je skloniji komplikacijama posebno pojavi postupalnih hiperpigmentacija. Zbog toga se kod tamnijeg tipa kože preporučuje više aplikacija površinskih pilinga, a dublji pilinzi se ne propuručuju.
Stepen oštećenja i starosti kože takođe određuju jačinu pilinga.
Za mlađe pacijente čija je koža manje oštećena suncem, sa manje pigmentacija i bora u principu je potreban i dovoljan površni piling.

KOLIKO ČESTO SE MOŽE RADITI HEMIJSKI PILING?
Broj tretmana zavisi od tipa i težine oštećenja kože. Za postizanje maksimalnog terapijskog ili estetskog rezultata najčešće je neophodno 6 do 8 tretmana.

Blaži pilinzi glikolnom kiselinom mogu se ponavljati na 7-14 dana. Pilinzi većom koncentracijom glikolnom kiselinom se mogu ponavljati na 4-6 nedelja.

KADA NE TREBA RADITI HEMIJSKI PILING?
Pacijent sa  istorijom ili trenutnom Herpes simpleks infekcijom. Ukoliko postoje podaci o učestalim Herpes simplex infekcijama radi se prvo antivirusna profilaksa nakon koje se izvodi odgovarajući hemijski piling.

Pacijenti koji su u prethodnom lečenju koristili oralne retinoide i pacijenti koji su imali estetsku hiruršku intervenciju potrebno je da najmanje 6 meseci izbegavaju hemijske pilinge.
Ne preporučuje se trudnicama.

ŠTA JE POTREBNO URADITI POSLIJE HEMIJSKOG PILINGA?
U ovisnosti od vrste pilinga uobičajeno se koriste preparati za negu kože i preparati sa zaštitnim faktorom kako bi regeneracija kože bila potpuno uspešna.

U vreme kada se hemijski pilinzi rade neophodno je potpuno izbegavanje sunca i nanošenje krema sa visokim faktorom zaštite!


Površni piling

Alpha-hydroxy kiseline (AHA) – glikolna i mliječna kiselina. Pilinzi ovim kiselinama, mogu se obavljati u različitim koncentracijama u zavisnosti od jačine samog pilinga. Njihova glavna uloga je uklanjanje površnih slojeva kože i podsticanje formiranje novog kolagena.

Beta-hydroxykiseline (BHA) - salicilna kiselina je glavni agens u ovim pilinzima. Ovi pilinzi se obično koriste za masniju kožu ili kožu sklonu aknama. Beta-hydroxy kiseline su uopćeno veći molekuli od alpha-hydroxy kiselina i zbog toga ne prodiru dublje kroz normalnu (nemasnu) kožu.
 
KAKO SE IZVODI POVRŠNI PILING?
Koža se čisti neposredno prije pilinga. Hemijski agens se zatim nanosi na kožu četkicom, gazom ili štapićem od vate. Agens se ostavlja da djeluje na kožu nekoliko minuta, u zavisnosti od vrste supstance koja se koristi. Hemijska reakcija se zaustavlja neutralizacijom hemijskog agensa alkoholom ili vodom, koji se zatim obriše. Za vrijeme djelovanja kiseline na kožu, možete osjetiti lagano peckanje.

Tokom nekoliko sljedećih dana, koža se ljušti. Na ovaj način se kontrolisano uklanjaju određeni dijelovi kože i stimuliše obnavljanje kože.

Izbjegavajte svako izlaganje suncu i koristite kreme sa visokom UV zaštitom.
Neki ljekari mogu preporučiti korištenje tretinoin kreme navečer, obično 2-3 sedmice nakom pilinga.

Površni pilig se radi ambulantno, ne zahtjeva anesteziju i izaziva minimalne posljedice. Većina ljudi može nastaviti sa svojim dnevnim aktivnostima odmah nakon pilinga. Koža se oporavlja brzo, može se javiti blago crvenilo i obično minimalno ljuštenje. Sve posljedice se mogu prekriti šminkom.

ZAŠTO SE RADI?
• Površni piling se koristi da bi se unaprijedio izgled pigmentnih promjena na koži, ožiljci od akni, blaža oštećenja od sunca ili sitne bore kod svih tipova kože. Mogu se raditi na licu, vratu, dekolteu, nadlanicama.
• Površni piling reducira, ali ne uklanja u potpunosti oštećenja od sunca i znake starenja. Rezultati nisu trenutni, nego nastaju kasnije, i neophodno je nekoliko tretmana da se postigne željeni rezultat.

Osobe svjetlije puti koje izbjegavaju sunce nakon tretmana, imaju bolje rezulatate od osoba sa tamnijim tenom i osoba koje nastave sa prekomjernim izlaganjem suncu.
Čak i u slučaju realnih očekivanja, rezultat je obično vidljiv tek nakon nekoliko sedmica ili mjeseci od pilinga.

GLIKOLNI HEMIJSKI PILING
Glikolni hemijski piling je tip površnog hemijskog pilinga i ima najmanji rizik oštećenja kože. Vrijeme oporavka nakon pilinga je brzo pa se ova vrsta pilinga naziva i “lunchtime peel”. 

Glikolna kiselina je alfa hidroksi kiselina (AHA) sa najmanjim molekulama te zbog toga ima najbolji prodor u kožu. Zbog te osobine se najčešće koristi u hemijskim pilinzima kože.

Koncentracija glikolne kiseline u hemijskim pilinzima koje radi dermatolog je od 40% do 70%.
Sposobnost glikolne kiseline da oslabi veze izmedju proteina u površini kože koji drže odumrle ćelije, rezultira bržim ljuštenjem tih odumrlih ćelija koje se vremenom zamjenjuju novim, svježim ćelijama.

U ordinaciji “DERMIS” izvodi se površni hemijski piling za tretman plitkih bora, pigmentacija, ožiljaka od akni sa 70% glikolnom kiselinom u kombinaciji sa mliječnom kiselinom i retinyl palmitatom.
Za tretman masne kože i akni upotrebljavamo 40% glikolnu kiselinu u kombinaciji sa salicilnom kiselinom i lecitinom.

Nakon završetka inicijalnih tretmana, za održavanje postignutog efekta, hemijski piling treba ponavljati svakih 6-8 sedmica (3-5 tretmana godišnje). Ne radi se tokom ljetnih mjeseci (juni, juli, avgust).

Hemijski piling se može kombinovati sa neablativnim laser tretmanom kojim se takodje postiže umnožavanje kolagenih vlakana za  unapređenje izgleda kože.

Iako različite, ove dvije metode imaju isti efekat – potiču regeneraciju i koži daju svjež izgled. Nakon tretmana, nije potrebno vrijeme oporavka, odmah se uključujete u svakodnevne aktivnosti.